تاریخ انتشار : ۰۸:۰۴ ۱۴۰۴/۰۳/۲۵
دسته : آموزش
در سراسر جهان، بسیاری از مردم تحت تأثیر شروع جنگ در نقاط مختلف جهان قرار گرفتهاند. درک این همه خشونت حتی برای بزرگسالان هم دشوار است، اما توضیح آن برای کودکان میتواند بسیار سختتر باشد. در ادامه چند نکته برای مواجهه با این موضوع و مراقبت از خود و کودکتان هنگام روبهرو شدن با اتفاقات ترسناک و ناراحتکننده آورده شده است.
۱. به خودتان گوش دهید.
پیش از هر چیز، حتی اگر فقط چند دقیقه در روز شلوغ خود فرصت دارید، برای توجه به واکنشهای خود وقت بگذارید. احساسات خود درباره این اتفاقات چیست؟ چه نگرانیهایی درباره صحبت با کودکتان دارید؟ برای آرامش خود چه نیاز دارید؟ بررسی و مرتب کردن واکنشهایتان به شما کمک میکند هنگام صحبت با کودک خود، محکم و با ثبات باشید و بتوانید واقعاً روی حرفها و نگرانیهای کودکتان متمرکز شوید. حتی اگر حس خشم یا احساسات ناراحتکننده دارید، کودک شما از آرامش و تعادل درونیتان آرامش میگیرد.
۲. مصرف اخبار را محدود کنید.
شاید بخواهید یا احساس کنید باید از اتفاقات باخبر باشید، اما لازم نیست مدام شبکههای اجتماعی و اخبار را دنبال کنید. حجم زیاد اطلاعات و تصاویر میتواند طاقتفرسا باشد. اگر تصمیم بگیرید فقط چند بار در روز اخبار را دنبال کنید و بقیه وقت مطمئن باشید که در صورت اتفاق مهم مطلع خواهید شد، سیستم عصبی شما فرصت بازیابی و متعادل شدن پیدا میکند.
۳. با دیگران ارتباط برقرار کنید.
این افراد میتوانند خانواده، دوستان، رواندرمانگر یا هر کسی باشند که برایتان حمایتکننده است. وقتی احساس حمایت دارید، هنگام صحبت با کودک خود قویتر خواهید بود. این کار همچنین کمک میکند در مکالمه با کودک، صدای ذهنی و نگرانیهای خودتان کمتر وارد صحبت شود.
۱. برای صحبت درباره جنگ، زمانی آرام و بدون مزاحمت و بدون حضور وسایل دیجیتال انتخاب کنید.
پیشنهاد میشود این گفتوگو نزدیک زمان خواب نباشد و زمانی باشد که بتوانید مدتی بدون شتاب در کنار فرزندتان باشید. فقط حقیقت را بگویید، اما مراقب تأثیر اطلاعات بر فرزندتان باشید. اطلاعات را مرحله به مرحله منتقل کنید، منتظر واکنش بمانید، بپرسید آیا سوالی دارند و فقط به همان سوالات پاسخ دهید، نه بیشتر. اگر فضایی امن ایجاد کنید، کودک شما به راحتی سوالات بعدی را میپرسد. انتقال حس آرامش و امنیت به کودک، حتی در جهانی ناآرام، بسیار مهم است؛ والدین مهمترین مأمن امنیت برای کودک هستند. اگر شما آرام و محکم باشید، او هم آرامتر خواهد بود.
۲. تماشای اخبار را برای کودک محدود کنید.
در شبکههای اجتماعی و رسانهها تصاویر خشن بسیاری نمایش داده میشود که نه تنها به کودک کمک نمیکند، بلکه برای او بسیار ترسناک است. اگر کودک تمایل به جستجوی خبر دارد، منابع مناسب سن او را بیابید و کنار هم جستجو کنید تا امکان گفتگو و توضیح فراهم شود.
۳. کودک را با افراد مراقب و مهربان جامعه پیوند دهید.
با معلم کودک درباره حال او صحبت کنید. کودک میتواند با یک رواندرمانگر صحبت کند. فعالیتهای اجتماعی و ارتباط با دوستان و همسنوسالها نیز ادامه داشته باشد.
۴. روالهای روزانه را حفظ کنید.
هنگامی که جهان بیرون غیرقابل پیشبینی به نظر میرسد، حفظ نظم در کارهای روزمره برای کودک بسیار آرامشبخش خواهد بود.
۵. کمککنندگان را به کودک نشان دهید.
توصیه حکیمانه فرد راجرز این است که در هر موقعیت آسیب و خطر، افرادی هستند که تلاش میکنند کمک کنند: رانندگان آمبولانس، کسانی که مایحتاج جمعآوری میکنند، دوستان و خانوادههایی که به بیخانمانها جا میدهند. این افراد را به کودک نشان دهید. این کار نشان میدهد که دنیا نه کاملاً خوب و نه کاملاً بد است و همیشه کسانی پیدا میشوند که کمک کنند. آنه فرانک نوشته: «با وجود همهچیز، هنوز باور دارم که مردم در اصل انسانهای خوبی هستند.» یادآوری این نکته که در دنیا خوبی زیاد است، حتی وقتی در کنار رنج دیده میشود، آرامشبخش است.
۶. به همراه کودک به دنبال راههایی برای کمک باشید.
آیا میتوانید حتی مبلغ کمی برای کمک مالی جمعآوری کنید؟ آیا میتوانید با مرکز اجتماعی یا محل عبادت خود برای بستهبندی اقلام ضروری همکاری کنید؟ آیا میتوانید به سیاستمداران نامه بنویسید؟ کمک کردن، پادزهری است برای حس ناتوانی شما و کودکتان نسبت به رنج دیگران.
۷. به کودک نشان دهید که با وجود خطرات دنیا، همین حالا در کنار شما در امان است.
شما در کنار هم هستید. برای کودک مفید است که بداند شما چه کارهایی برای حفظ امنیت خودتان و او انجام میدهید.
این روزها دوران دشواری است. برای درک این شرایط یا انتخاب بهترین واکنش در برابر بیرحمی دنیا، پاسخهای سادهای وجود ندارد. اما امیدواریم این توصیهها مفید باشد. راه گذر از این شرایط، ارتباط با عزیزان است. حضور، صداقت و آرامش شما کمک بزرگی برای احساس امنیت کودکتان خواهد بود.
✍️ النا لیستر و مایکل شوارتزمن
🌐 Psychologytoday.com