تاریخ انتشار : ۱۲:۴۰ ۱۴۰۴/۰۵/۰۲
دسته : آموزش
راز نادیدهگرفتهشده برای گفتگوهایی که ارتباطی عمیق میسازند.
اهمیت ارتباطات مؤثر (یا غیرمؤثر) فوقالعاده بالاست. به عنوان یک روانشناس، من داستانهای زیادی درباره «لحظات ناموفق» ارتباطی میشنوم. مراجعانم مکرراً درد و رنج ناشی از ارتباطات نادرست، سوءتفاهمها و فرصتهای از دست رفته را با من در میان میگذارند. این «لحظات ناموفق» نه تنها باعث میشود افراد احساس عدم اتصال و بیگانگی کنند، بلکه اغلب آنها را ناامید، آزرده و خشمگین نیز میسازد.
فراتر از کلمات، نکات دیگری برای توجه وجود دارد
با توجه به این واقعیت که بسیاری از ارتباطات نادرست، گفتگوها و روابط را از مسیر خود خارج میکنند، اغلب به ما گفته میشود که باید کلماتمان را با دقت انتخاب کنیم. چه کسی میتواند با این نکته مخالفت کند؟ کلمات بیشک ضروری هستند و انتخاب آگاهانه آنها اهمیت دارد.
با این حال، دو عامل مقصر که اغلب نادیده گرفته میشوند و میتوانند یک گفتگوی مؤثر و معنادار را تخریب کنند، لحن و زمانبندی هستند. اگر به هر دوی این عناصر حیاتی ارتباطی توجه کنید، به طور چشمگیری احتمال اینکه درک شوید و دیگران تمایل به گشودگی در برابر شما داشته باشند را افزایش خواهید داد. بیایید ببینیم هر یک به چه معناست و چگونه میتوان آنها را بهینه کرد.
لحن را به مثابه موسیقیِ پیام خود در نظر بگیرید
یکی از بهترین مربیان من در زمینه ارتباطات، یعنی مادرم، از سنین پایین به من آموخت که کلمات ما مهم هستند، اما لحن ما بلندتر سخن میگوید. بر اساس ساعتها مشاوره خانواده و ازدواج و همچنین جلسات مربیگری شخصی، من بارها مشاهده کردهام که یک لحن آرام و کنجکاو، پذیرش و گشودگی را به همراه دارد. در مقابل، لحنی تند یا کنایهآمیز، دیگران را به لاک دفاعی فرو میبرد.
هرچه لحن خود را بیشتر با یک نیت مثبت همسو کنید، به ارتباط معنادارتری دست خواهید یافت. به مثالهای زیر توجه کنید که تفاوت بین لحن تخریبکننده و لحن سازنده را نشان میدهد:
گفتگوی بین شرکای عاطفی
والدین با نوجوان (که برای مدرسه دیر کرده است)
تبادل ایمیل کاری
مضمون مشترک در مثالهای بالا این است که لحن بهینه در ارتباطات از کاستن از شدت لحن، مشارکتجو بودن و تمایل به حل مسئله نشأت میگیرد.
زمانبندی همه چیز است
حتی بهترین کلمات شما نیز میتوانند تأثیر نامناسبی بگذارند، اگر زمانی با کسی صحبت کنید که شما یا او در وضعیت هیجانی باثباتی قرار ندارید. انتخاب زمانهای مطلوبتر برای گفتگو، در را به روی یک ارتباط و گفتگوی باکیفیت باز میکند. در ادامه چند مثال از زمانبندی نامناسب و زمانبندی بهتر در ارتباطات آورده شده است.
مثال شرکای عاطفی
مثال فرزندپروری
مثال کاری
نخ تسبیح این مثالهای زمانبندی این است که ارتباط را بر فوریت ترجیح دهید. یک مکث کوتاه درونی از جانب شما یا حتی پرسیدن این سؤال که «آیا الان زمان مناسبی است؟» به احتمال زیاد به جای ایجاد گسست و شکاف، ارتباط را تقویت خواهد کرد.
نکته نهایی: زمانبندی + لحن = ارتباط
امیدوارم پس از خواندن این مطلب، با تمام سالها نصیحت مادرم موافق باشید: «جف، زمانبندی و لحن.» بر اساس دوران حرفهای من که شاهد بودهام چگونه افراد در برقراری ارتباط رنج میبرند، شکست میخورند و موفق میشوند، فکر میکنم حق با او بود.
لحن مناسب، آن موسیقی احساسی را خلق میکند که دیگران تمایل به شنیدنش خواهند داشت، و زمانبندی خوب کمک میکند تا مطمئن شوید که آن را خواهند شنید. همیشه از خود بپرسید که آیا لحن شما با نیت شما مطابقت دارد و آیا زمان مناسبی برای گفتن آن است یا خیر. تسلط بر این دو عامل، نقش بسیار مهمی در ایجاد اعتماد و ارتباط در هر رابطهای ایفا میکند.
✍️ جفری برنستاین
🌐 www.Psychologytoday.com